Szampion

Odmiana czeska. Jej walory docenili polscy sadownicy i konsumenci. To najsmaczniejsze jabłko uprawiane w Polsce – soczyste, słodkie, delikatnie kwaskowate, z wyraźnym aromatem. To typowe jabłko deserowe, ale również doskonałe do wypieków, przetworów, przecierów i soków dla dzieci. Szampion dostępny jest od września do czerwca.


Gala

To nowozelandzka odmiana jabłka, zwykle małej lub średniej wielkości, pokryta błyszczącą skórką. Zachęca jaskrawoczerwonym rumieńcem, a po ugryzieniu soczysty, słodki miąższ dba o walory smakowe. Dlatego Gala jest tak uwielbiana przez dzieci. To owoc deserowy, dostępny jest od września do czerwca.


Jonagold

Jabłko amerykańskie do Polski zawędrowało z Beneluksu. Owoc średniej i dużej wielkości, wyróżnia się dwukolorową paskowatą skórką. Ma kremowy, słodki, soczysty miąższ. Jonagold to owoc deserowy dostępny jest od października do lipca.


Jonagored

Belgijska mutacja odmiany Jonagold. Owoc dużej wielkości, wybarwiony na czerwono, ze słodkim, soczystym miąższem. Jonagored to jabłko deserowe dostępne od października do lipca.


Ligol

Spécialité polonaise, odmiana wyhodowana w Skierniewicach w Polsce. Owoce w rozmiarach dużym i bardzo dużym przyciągają wzrok, błyszczącą, zabarwioną jaskrawoczerwonym rumieńcem skórką. Słodkokwaskowaty, aromatyczny smak oraz soczysty nieczerniejący po obraniu miąższ skłaniają miłośników sałatek do sięgania po tą odmianę. Ligol to jabłko deserowe, dostępny jest od października do czerwca.


Gloster

Odmiana pochodząca z Niemiec, duża a czasami bardzo duża o charakterystycznym stożkowatym kształcie. Przykuwa wzrok mocnym czerwonym wybarwieniem, a dzięki bardzo orzeźwiającemu, słodko-kwaśnemu smakowi nie rozczarowuje po ugryzieniu. Podobnie jak ligol nie ma tendencji do czarnienia po obraniu ze skórki, jest świetnym jabłkiem deserowym. Gloster dostępny jest od listopada do lipca.